Hvad er paleo?

Kort om paleo/stenalder mad
Kort fortalt, så er paleo/stenaldermad mad kendetegnet ved, at man skal spise de samme ting, som folk i stenalderen gjorde. Mad, der alt sammen er kendetegnet ved at indeholde ingen eller meget få kulhydrater.

Det gælder derfor om at undgå ris, pasta, brød, o.lign. og i stedet fokusere på at spise masser af kød, grøntsager og frugt (frugt med en vis tilbageholdenhed afhængigt af, hvor meget sport du dyrker).

Jeg har fået lov at bruge en beskrivelse af paleo skrevet af Emil Bacon Bangsbo Steensen, som har startet Paleo Danmark (Facebookside, hvor der diskuteres mad, videnskab og praktiske tilgange inden for paleo).

Der er flere tilgange til paleo
Det er ikke en hemmelighed, at der findes flere fortolkninger inden for paleo. Der findes tilgange, som der findes mennesker. De sidste par år er paleo blevet et rigtigt varmt emne, og det har udviklet sig utroligt meget. Det har ledt til en del uenigheder og kontroverser i Paleo-sfæren omkring ”hvad er paleo”. Dette er bl.a. sket ved at flere bloggere og eksperter advokerer en generel paleo-diæt, men har alle sammen forskellige tilgange og variationer. Folk tager afstand fra at klassificere sig ”paleo” som sådan, men udvikler i stedet deres egen fortolkning, i.e. ”Primal Blueprint”, ”Paleo Solution”, ”Archevore”, ”Perfect Health Diet” mv. Dette er ikke noget problem i sig selv, da denne diversitet medfører at paleo-samfundet udvikler sig – men det kan diskuteres om paleo-konceptet bliver udvandet eller forbedret?

Så hvad er det, folk undrer sig over?
Er paleo low-carb eller low-fat?
Er mættet fedt godt? I så fald, hvor meget?
Hvor meget kød og protein skal man spise på en paleo diæt?
Inkluderer paleo mælkeprodukter?
Er der overhovedet nogle korn som er tilladte?

I sine spæde dage, var Loren Cordains bog, The Paleo Diet: Lose Weight and Get Healthy by Eating the Food You Were Designed to Eat, den alle fulgte, og dermed en diæt moderat i kulhydrat og lav i mættet fedt (enkeltumættede fedtsyrer var ikke begrænset). Paleo er ikke en low-carb diæt i sig selv, men den ekskluderer mange “traditionelle” kulhydratrige kilder som brød, pasta, kartofler mv. hvorfor den for mange anses for værende mere low-carb end andre diæter. Dog skal de siges at mange bruger paleo som en low-carb diæt som led i vægttab. Således begyndte low-carb diæterne på et tidspunkt at blive populære, og mange af disse folk på low-carb skiftede over til paleo. For disse blev paleo diæten high-fat, især mættet fedt, low-carb og moderat protein. På det seneste er der sket endnu et skift indenfor paleo. Nogle bloggere anbefaler mælkeprodukter og selv nogle korn, som hvide ris, afhængig af ens tolerance overfor disse fødevarer. Således anbefales en diæt der er mindre i fedt og højere i kulhydrat – forudsat at disse kulhydrater kommer fra stivelsesrige grøntsager, og ikke korn.

Så hvad er paleo?
Lad mig sige det sådan her: Vi er ikke alle ens, der findes ikke et endegyldig svar og der vil altid være variationer blandt grupper og individer. VI ER IKKE ROBOTTER!!!

For det første skal vi spørge os selv, hvad var det egentlig vores forfædre spiste? Tja, det er faktisk et svært spørgsmål at svare på. Studier viser at vi ikke kan være 100 % sikre på hvad vores forfædre spiste. Der er en kæmpe variation, afhængig af hvor de levede og hvad der var tilgængeligt på årstiden. F.eks. spiser inuitterne og Masaierne stort set kun kød, fedt og drikker blod, hvoraf deres diæt består primært af fedt (60-70 % og op til 90 % respektivt). Andre grupper af vores forfædre, folk fra Okinawa og Kitavans, spiste en diæt høj i kulhydrat (60%-70% eller mere). Derfor er det svært at definere paleo som low-carb eller low-fat, uden at definere hvilke forfædre vi referer til (dette er selvfølgelig grænsetilfælder). Det vigtigste er at finde ud af hvad der fungerer for en selv. Mens nogle fungere godt på meget lidt kulhydrat, 30 gram om dagen, er der andre der fungerer bedst med 100 gram om dagen. Vi bliver nødt til at tage højde for genetik.

For det andet er det også svært at definere hvad den optimale kost er. Folk er i tvivl om hvor meget fedt, hvor mange kulhydrater osv. de skal spise. Folk som Loren Cordain, vil argumentere for at hvad der ikke var til rådighed for vores forfædre, indgår ikke i en optimal kost. Andre vil argumentere at neolitiske fødevarer godt kan indgå i en sund og optimal kost, da vi godt kan tolerere dem og de ikke indeholder sygdomsagenter . Et godt eksempel er mælkeprodukter. Nogle fungerer godt når de indtager mælkeprodukter, andre gør ikke. Nogle fungerer godt med få kulhydrater, andre har det bedst med lidt flere kulhydrater. Selv protein behov er forskellige, hvorfor nogle godt kan leve med 10-15 % af kalorier fra protein, mens andre fungerer bedre i omegnen af 20-25 %.