Hvad er optimalt for dig?

Der er to forskellige tilgange som man kan følge: 

Paleo 1.0 – Den traditionelle
Paleo 2.0 -Den moderne

Vores råd: vælg det der virker mest overskueligt for dig. Eksperimenter og observer. Så simpelt er det. Får du det dårligt, men ved ikke hvad det er, så ekskluder samtlige fødevarer der kan have give en allergisk reaktion eller du potentielt har en intolerance overfor. Dette kan f.eks. være mælkeprodukter, natteskygger, æg eller nødder. Gør dette i en måned, og introducer dem langsomt igen, og føl efter om du reagerer på det. Denne fremgangsmåde anbefales af flere bloggere indenfor paleo sfæren, bl.a. Robb Wolf og Chris Kresser. Du må indse at vi ikke allesammen kan forlade os på de generelle anbefalinger, og tilpasse kosten til egne behov, afhængig af genetik, overvægt, sygdomme generelt, autoimmune sygdomme, allergier, tolerancer mv.

Paleo 1.0
Loren Cordain er uden tvivl en af “grundlæggerne” til den paleo kost vi kender til i dag. Han har ikke opfundet diæten, men hans videnskabelige arbejde har i hvert fald kortlagt hvad vores forfædre spiste. Udgangspunktet her er, at man imiterer en palæolitisk kost så meget som muligt, og derfor ikke indtager neolitiske fødevarer, så som mælk.

Paleo 2.0
Hvad der generelt gælder for den traditionelle Loren Cordain paleo approach gælder også for Modern Paleo. Under Modern Paleo kan siges at videnskaben går først, og dernæst en hvad-spiste-vores-forfædre-udelukkende tilgang. Mælkeprodukter accepteres, for dem der kan tolerere det, da mælkeprodukter er en god kilde til fedt, og passer derfor ind i vores forbrænding – selvom det er en “moderne” fødevare. Dette er måden at imitere vores forfædres kost så meget som muligt, mens det stadig er muligt at indtage moderne fødevarer, da disse passer ind vores forhistoriske måde at spise på.

Læs gerne Lornens FAQ: http://thepaleodiet.com/faq

NB: Loren Cordain har revideret sit synspunkt på flere forskellige ting i hans nyeste bog ”The Paleo answer” samt hjemmeside, hvor han bl.a. bløder op for sit syn på mættet fedt og anbefaler det (han har skrevet hele 7 artikler om mættet fedt). Han anbefaler ej heller rapsolie mere: http://thepaleodiet.com/store/the-paleo-answer

Lånt af Emil Steen Steensen